info@festivaldelmar.se

Way Out West

Way Out West behöver väl egentligen ingen närmare presentation, men när man snackar musikliv i Göteborg har festivalen onekligen ett stort inflytande över tillgång och utbud. Under tre dagar i augusti spelar här hundratals band och DJs, både på festivalområdet som är beläget i Slottsskogen, samt på mängder av pubar och andra scener runt om i staden.

Way Out West

Den mest unika egenskapen med festivalen är att trots det stora besökarantalet har man ingen camping eller en festivalbiljett som inkluderar någon form av boende. Festivalen är en stadsfestival som öppnar och stänger varje dag, och därför är stämningen lite annorlunda jämför med de klassiska svenska festivalerna Sweden Rock, Hultsfred eller Arvika. Way Out West är också unikt i många andra avseenden, bland annat har man inte valt att begränsa sig till en genre av musik, utan här kan de stora dragplåstren variera från Lana Del Ray och Prince till Kraftwerk, Tiesto eller Wu-Tang Clan. Det finns dessutom en hel scen som bara är dedikerad till elektronisk musik där många väljer att spendera timmar av galen dans till några av Skandinaviens mest spännande DJs.

Började i liten skala

Festivalen sparkade igång under 2007 och arrangerades då över två dagar. Produktionsbolaget Luger lyckades sälja slut på de 18 000 biljetterna som fanns att tillgå, och besökarna fick se band som Primal Scream, the Pogues, Erykah Baduh och Kanye West. Då arrangörerna inte riktigt visste hur väl konceptet skulle fungera fortsatte man i ytterligare fem år att hålla festivalen över två dagar, men 2013 tog man steget och lade till en extra dag på programmet. Då hade man året innan slagit publikrekord med 27 000 sålda biljetter, men drabbades av många tunga avhopp från bland andra Azealia Banks, Bobby Womack och Frank Ocean. Även 2013 fick man ett tungt avhopp från en av de största dragplåstren, Neil Young, som hade spelat på festivalen under ett tidigare år. Det märkliga med årets inställda spelning var dock att Young redan hade landat i Göteborg och befann sig på sitt hotell när han ställde in och sedan lämnade landet utan att ha någon riktig förklaring. Istället fick man se Håkan Hellström förgylla Slottsskogen för tredje gången under Way Out West, och i vanlig ordning fick göteborgaren fem av fem i betyg från samtliga kritiker.

Började i liten skala

Film, talks och vegan

Under festivalens senare år har storleken definitivt haft en inverkan på hur Luger har styrt utvecklingen av Way Out West. Då man mer eller mindre dragit över 30 000 besökare per dag under de senaste fem åren har man kunnat bygga ut med många olika koncept som en del av besökarnas upplevelse. Bland annat ger man besökarna möjlighet att gå på en mindre filmfestival med musiktema som startar tidigare på festivaldagarna i några av stadens biografer. Man har också lagt till en mindre scen, WoW Talks, lite isolerad från de största scenerna där kända artister, regissörer, politiker, aktivister och kulturpersonligheter blir intervjuade om aktuella och intressanta ämnen. Något av det mest kontroversiella beslutet som Luger har tagit under åren för att först göra hela festivalen vegetarisk och senare, helt vegansk. Debatten som uppstått har bland annat handlat om vad ett produktionsbolag har för rätt att styra besökarnas matvanor, samt hur mycket pengar företaget Oatly har pumpat in i festivalen för att nära nog få monopol på de mjölkfria menyerna som inkluderas i utbudet. Vad man än tycker är Way Out West mer än bara en musikfestival, och visst står det klart att festivalen satt Göteborg på kartan för både svenska och utländska musikälskare.

Postat av Festival

About Hjördis

Comments are closed.

© 2019