info@festivaldelmar.se

The Gothenburg Sound

Vare sig man gillar metal eller inte är chansen stor att man hört talas om fenomenet ”The Gothenburg sound”. Faktum är att många metalfans i utlandet ser upp till stadens rika metalscen, och främst associerar Sverige med just dessa band. För den som inte är insatt i just metal som genre kanske det är svårt att förstå hur stora de göteborgska banden är på denna scen, men när man kan prata om något sådant som ett specifikt sound för en av Sveriges största städer, då pratar vi om ett koncept som slagit stort.

The Gothenburg Sound

Det finns många anledningar till varför just metal har blivit en stor grej i Göteborg, men självklart har genren frodats genom de musiker som tillsammans inspirerat och stöttat varandra, även om det självklart har funnits vissa element av konkurrens. Det norsk-svenska metal-kriget, som trappades upp till ödesdigra proportioner på 90-talet, hjälpte till att sätta landet på metalkartan, men i dagsläget är the Gothenburg Sound främst definierat som death metal med fokus på melodi och vemod.

Musikhistoria i Göteborg

En del av stadens metal-musiker menar inte att staden i sig har haft någon kraftig influens på just hur metalscenen har vuxit fram under de senaste decennierna. Man kan dock spekulera i att Göteborg alltid haft en stark kulturscen, samt en under dog-position gentemot huvudstaden vilket gjort att den alternativa musiken har frodats här. Staden gott om replokaler och före detta svartklubbar, belagda i industriområden där inga grannar störs av de tunga riffen. Under 90-talet var många fritidsgårdar tillgängliga för uppträden, och under detta årtionde startade också musiktävlingen Rockslaget av två före detta metalmusiker, som har blivit väldigt viktig för stadens rockliv. När hela världen drabbades av Kiss, Iron Maiden och Metallica tävlade tonåringarna i Göteborg  om att vinna Rockslaget. Under ett och samma år stod både LOK, Hammerfall, Bad Cash Quartet och Timo Räisänens första band på scen. Det var dock inte dessa band som skulle identifieras som ”The Gothenburg Sound”.

Musikhistoria i Göteborg

Melodiskt vemod

Det var först när At the Gates slog igenom, som man kan börja tala om ett specifikt sound som senare kom att prägla mer av metalscenen från Göteborg. Hittills hade de trallvänliga Europe och senare Hardcore Superstar nått en bred publik som vanligtvis inte lyssnade på genren, men Göteborgs-soundet kom att låta lite annorlunda. Tillsammans med In Flames och Dark Tranquilty, som hade medlemmar vilka alla vuxit upp i den mindre förorten Billdal, växte något fram under 90-talet som i efterhand har definierats som ett ”sound”. Innan At the Gates splittrades 1996 släppte de albumet Slaughter of Soul som än idag räknas till det mest inflytelserika i genren, och gav övriga Göteborgs-band en modell för sin musik. När bandet återförenades 2008 kunde de återinta tronen som ett av Göteborgs internationellt mest kända band – med respekt och dyrkan från både andra band och fans. Idag är det just At the Gates samt In Flames som brukar få representera detta melodiska vemod med rötterna i Black Metal, men visst har staden en stark fortsatt tillväxt av metalband, redo att ta över när legenderna lägger ned.

Melodiskt vemod

Postat av Festival

About Hjördis

Comments are closed.

© 2019