info@festivaldelmar.se

Musik i skärgården

Göteborg är vackert beläget vid vattnet, och en av de mest unika upplevelserna i staden ligger faktiskt utanför – skärgården. Denna pittoreska och unika havsmiljö lockar både utländska och inhemska turister, men även göteborgarna själva besöker de många öarna under sommarhalvåret.

Musik i skärgården

Det är framför allt under årets varmare månader som skärgården lever upp med mer trafikerande färjor, öppna caféer och restauranger samt mängder av små scener, vackert belägna vid havet. Det finns även en och annan öbo som passar på att må gott och skämma bort sig när den egna närmiljön blomstrar av både turister och evenemang, med mycket att välja mellan på de olika öarna. Skärgården är framför allt uppdelad i den norra och den södra, vilka man når från olika punkter på fastlandet. Norra skärgården inkluderar de större öarna Hönö, Öckerö, Fotö och Björkö, och kan nås med färja från Lilla Varholmen. Den södra skärgården inkluderar bland annat Styrsö, Donsö, Knarrholmen, Asperö och legendariska Brännö, omsjunget av bland andra Evert Taube. Det faktum att de många öarna har ett blomstrande musikliv kan till stor del tillskrivas just Taube, som är uppvuxen på Vinga och ägnat många radmeter åt att hylla sin barndom på västkusten.

Norra Skärgårdens smultronställen

Under sommarhalvåret är det enklare att ta sig ut till skärgården tack vare de nya båtlinjerna som avgår från Stenpiren i centrala Göteborg. I Norra Skärgården lägger färjan till i Klåva hamn på Hönö där du direkt kan hyra cyklar och ta dig runt till bland annat Öckerö som är förbunden med bro. På Hönö kan du njuta av skaldjur och finstämd livemusik på bland annat Tullhuset och Trubaduren, och från Klåva kan du också ta en båttur över till Vinga för att besöka Taubes barndomshem. På Tullhuset kan man också stanna över natten och ta båten tillbaka till staden dagen efter, och du hittar också såklart den lokalt bryggda Hön-ölen, som levereras från Hönöbryggeriet. Seglar du ska du absolut ta dig tid att lägga till vid Björkö och gå på Aftersail på restaurangen Seaside. Här kan du sjunga allsång, bada i vedeldad tunna, svänga dina lurviga på den privata dansbryggan samt utnyttja båttaxiservicen om du själv inte seglar. Många av Norra Skärgårdens öar är också bilfria och gör sig bäst för de som helst tar en promenad i vackra omgivningar. Skulle du sakna liv och rörelse kan du alltid ta dig vidare till skärgårdens södra öar, där du också hittar många fina.

Norra Skärgårdens smultronställen

Södra Skärgården och Brännö brygga

Den mest kända av alla öar i Göteborgs skärgård kanske är Brännö – av många olika anledningar. Detta var länge en mötesplats för sjöfarare, kungar och handelsresande, samt en knutpunkt mellan Sverige, Norge och Danmark. Där finns många kvarstående hus från både 1700- och 1800-talet och självklart finns det också en brygga där det arrangeras dans varje sommar. Att ta del av dansen på Brännö brygga är kanske det mest göteborgska man kan ta sig för i skärgården, och här finns möjlighet att höra Göteborgs hippaste musiker tolka klassiker från både Taube och Brännö-sonen Lasse Dahlqvist. Skulle du lägga till vid den mindre ön Styrsö ska du ta en fika på vackra Öbergska café, där du också har chans att quizza och höra livemusik varje vecka under sommaren i den vackra kryddträdgården.

 

Ladda upp filer

Postat av Festival

About Hjördis

Comments are closed.

© 2019