info@festivaldelmar.se

Livemusik i Göteborg

Som Sveriges andra stad finns det såklart ett brett kulturutbud i Göteborg, och musiken är en stor del av detta.

Livemusik i Göteborg

Vill du uppleva musik live i staden finns det många möjligheter att göra det. Dels bjuder sommarhalvåret på åtskilliga festivaler av olika storlek och dels finns det fina klubbar, arenor och mindre scener som bokar både lokala förmågor och världsartister. Bor man i Göteborg är man bortskämd med musik ur alla genres.

Klassiska klubbar

Är man ett band som härstammar från Göteborg har man säkert redan uppträtt på flera av de klassiska små scenerna runt om i stan. Många band startar på de lokala klubbarna och klättrar sig sakta uppåt tills man når Scandinavium eller Ullevis monsterpublik. Innan dess är chansen stor att man uppträtt på mindre scener, för rockband är Sticky Fingers en naturlig destination som har två scener för olika stor publik. Denna nattklubb med framför allt rocktema har länge varit en given institution för Göteborgs yngre publik som gärna dansar bort torsdagskvällarna. Klubbarna Showdown och Club Slacker står för internationella akter, även dessa i rock’n’rollens tecken, och huserar på de klassiska pubarna Henriksberg samt Pustervik. Pustervik är en riktig institution i staden där man ofta kan spana på indiekändisar som José Gonzales och Ebbot. Pustervik bokar också många band och efter en större renovering kan man även se på svensk wrestling i lokalerna, helt stöpt i amerikansk modell. Är man sugen på något mer finstämt ska man kika på programmet som Nefertiti erbjuder. Detta är det bästa stället i stan för att se stora världsmusikartister, blues och jazz från både Sverige och utlandet, och Nefertiti betraktas allmänt som en av Nordens bästa jazzklubbar. Deras program brukar inkludera runt 200 spelningar per år så här finns mycket att hämta.

Livemusik i Göteborg

Folkfester i parkerna

Förutom att du kan se skön musik på de intima klubbarna kan du också se större artister på olika utomhusscener i staden. Göteborg kanske inte är känt för sitt sköna klimat och fina sommarväder, men när solen väl bjuder till, då vill man uppleva sin favoritmusik under bar himmel. Trädgården och Trädgårdsföreningen brukar anordna konserter utomhus, men har också flera inomhusscener med plats för mindre festivaler. Liseberg kanske är stadens mest kända utomhusscen, och nöjesparken har verkligen utökat konceptet med livemusik. Köper du ett årskort eller betalar inträde till parken får du all musik helt gratis. Detta kan vara en riktigt bra affär då man genom åren bokat kända artister som Alice Cooper, Mary J. Blige och Pussy Riot. Jimi Hendrix själv gjorde sju spelningar på Liseberg – och den första av dessa gånger kostade inträdet sju kronor. Bland de svenska storheter som dragit rekordpublik kan nämnas Veronica Maggio, First Aid Kit och The Sounds, vilka alla har spelat för en dryg hundralapp i inträde. I sammanhanget kan man också nämna de olika festivalerna som äger rum under sommaren i Göteborg. Way Out West arrangeras i Slottsskogen, Picknickfestivalen på Apslätten och Festival Del Mar vid Nya Varvet. Den enda nackdelen är att arrangemangen är väderberoende, men vilken göteborgare är inte förberedd på lite regn när man går på festival?

Folkfester i parkerna

Postat av Festival

About Hjördis

Comments are closed.

© 2019