info@festivaldelmar.se

Legendariska spelningar på Ullevi

Ullevi är Sverige största arena, sett till den publik som går in där när större evenemang arrangeras. Chansen är stor att du som svensk någon gång varit på arenan och sett en av dina favoriter då mängder av artister, från Madonna, David Bowie och Robbie Williams till Metallica och Iron Maiden har spelat just där.

Legendariska spelningar på Ullevi

Vissa band har lärt sig att ta in den enorma publik som ryms på Ullevi, medan andras musik inte riktigt passar lika bra. Under åren som gått kan Ullevi dock skryta med några riktigt legendariska spelningar. Var du med på någon av dem?

Springsteen och 80-talet

Det var först vid mitten av 80-talet som man började arrangera större rockkonserter på Ullevi, då detta var tiden när arenarocken verkligen slog igenom. Nu hade den tidigare smala genren blivit var och varannan människas soundtrack. En artist som gick i bräschen för genren, med låtsläpp som Born in the USA, No Surrender, och Hungry Heart var naturligtvis Bruce Springsteen. Mannen, myten, legenden återkommer ofta till Ullevi och det ryktas om att han till och med har en stuga ute i Göteborgs skärgård. Anledningen till varför han älskar Göteborg? Säg 8-9 juni 1985 till vilket svenskt Bruce-fans som helst och hen får något vått i blicken. Bossen rockade nämligen arenan så hårt att fundamentet sattes i självsvängning och fick repareras efteråt med risk för ras. Trots att Springsteen nu är närmare 70 gör han åtskilliga försök att upprepa bedriften varje gång han besöker staden och spelar på Ullevi. En av de där  smärtsamt magiska kvällarna i bossens regi ägde ändå rum 28 juli 2012. De trogna fansen som hållit sig kvar efter timmar av ösregn blev belönade med allt från Backstreets, Frankie, My City of Ruins samt en nervkittlande vacker Jungleland, med saxofonsolo av bortgångne Clarence Clemons’ brorson Jake.

Legendariska spelningar på Ullevi

2000-talet och Hellström

Efter att arenan har byggts om och byggt ut har man dock kunnat toppa Springsteens publikrekord som höll i sig i flera decennier. Vem om inte stadens egna boss, kung, legend eller vad du vill kalla honom – Håkan Hellström – var inte passande att axla manteln? Under sina spelningar i juni 2016 slog han sitt egna rekord från 2014, två gånger om. Det är dock den tidigare spelningen, den som flyttades från Slottsskogsvallen för att biljetterna gick åt så snabbt, som etsat sig fast i både fansens och Håkans sinne. Som förste svensk att spela på Ullevi slog han dessutom publikrekord, och när han inledde med Tro och Tvivel brakade en av de bästa kvällarna i Ullevis historia loss, med över 70 000 trogna konverterade. Även om Håkans spelningar har varit de största och några av de mest episka för göteborgarna själva är det få som glömmer Foo Fighters konsert den 12 juni 2015. Den något övertaggade sångaren Dave Grohl gick hårt ut, föll av scenen och bröt benet redan under första låten. Publikens oro om en inställd konsert var obefogad, ett brutet ben stoppar inte den före detta Nirvana-trummisen som efter en snabb-gipsning på Sahlgrenska var tillbaks på scenen inom timmen och fullbordade en minnesvärd spelning för sina svenska fans.

2000-talet och Hellström

Postat av Festival

About Hjördis

Comments are closed.

© 2019