info@festivaldelmar.se

Klassiska musikfestivaler

Att gå på musikfestival är populärt och det finns numera en hel uppsjö av festivaler att välja mellan.

Klassiska musikfestivaler

Det finns festivaler med flera olika teman. Till exempel finns det festivaler med olika musikstil som synthmusik, rock och tecno. Andra festivaler har riktat in sig på olika teman eller politiska budskap. Det finns till exempel festivaler för endast kvinnor, festivaler med fredsbudskap och festivaler för feminister och queerpersoner. Trots att utbudet är stort så finns det ändå vissa festivaler som har blivit extra kända. Vissa musikfestivaler har helt enkelt blivit klassiker.

Hultsfredsfestivalen

Kanske den mest kända och långlivade festivalen i Sverige. Under 1980- och 90-talet var den sommarens happening inom livemusiken. Det uppmärksammades stort i media vilka världsartister som skulle spela där varje år. Flera svenska stora artister har också gjort legendariska spelningar på Hultsfred. Till exempel gjorde Sven Ingvars en uppmärksammad spelning på den så kallade Hawaiiscenen där de som första dansband uppträdde på festivalen som tidigare mest bokat pop- och rockband. Succén var stor och det klassiska dansbandet drog en rekordpublik av ungdomar som diggade till de klassiska dansdängorna. På Hultsfred gjorde även Electric Banana Band comeback efter att ha varit splittrade i flera år. Det här blir startskottets för bandets revival som varar i många år med nya barnvänliga hits.

Roskilde

Den danska motsvarigheten till Hultsfred lever fortfarande, till skillnad till Hultsfred som lagts ner. Varje år efter Midsommar samlas musikintresserade från hela Europa i den lilla danska staden Roskilde. Förutom att lyssna på musik av kända och okända artister så står även festande på schemat för många. I den provisoriska campingen byggs det upp stora tältläger och det ryktas till och med om en del som åker dit och inte ser en enda konsert. De festar bara loss på campingen. Festivalcampingen öppnar alltid den sista söndagen i juni och festivalen börjar först på nästföljande torsdag. Så de som vill komma tidigt, hitta en bra plats och värma upp innan festivalen drar igång. Festivalen arrangerades första gången 1971 och då uppträdde bland annat det danska bandet Gasolin’ med Kim Larsen. Då kostade en biljett 30 danska kronor och det kom ungefär 10 000 besökare. 2017 kostade en biljett 1995 kronor. Sin storhetstid hade festivalen i mitten av 1990-talet. Då lockade festivalen varje år över 100 000 besökare med stora internationella band som R.E.M., Aerosmith och Red Hot Chilipeppers. Idag har besökarantalet gått ner lite med den lockar ändå en bra bit över 50 000 personer varje år.

Woodstock

Det här är festivalernas festival. Den 15-17 augusti 1969 arrangerades en av världshistoriens största festivaler. Arrangörerna hade räknat med att det skulle komma cirka 300 000 personer men det kom snarare 500 000 personer. Kanske ännu fler eftersom det inte var någon som räknade hur många som var där exakt. Woodstock hölls på en åker nära staden Bethel i staten New York. Ryktet spreds snabbt att det skulle hållas en festival och det gjorde att det snabbt dök upp många fler ä planerat. Det skulle kunna ha slutat i kaos men eftersom det här var på den tiden då solidaritet var inne så höll folk sams. Fri kärlek och mycket droger gällde också och många av artisterna som uppträdde kastade ut droger från scenen. Medan besökarna roade sig kunde de boende i området förtvivlade bara se på hur de fick sina grödor nedtrampade och folk använde deras privata trädgårdar som campingplats. I år firar Woodstock 50 år och det planeras att hållas en minnesfestival.

Woodstock
Postat av Festival

About Hjördis

Comments are closed.

© 2019