info@festivaldelmar.se

Hela Sveriges fest – melodifestivalen

Mello, svenska melodifestivalen, Schlagerfestivalen. Kärt barn har många namn och något svenskare än en påse OLW chips i tv soffan och mellomys på lördagarna februari till mars finns nog inte, dock har tävlingen haft en liten dipp under ett par år då tittarsiffrorna har dalat, men tävlingsledaren Christer Björkman är fortsatt optimistisk då tävlingen också stoltserar med de allra största tittarsiffrorna vid ett flertal år. År 2014  blev finalen av melodifestivalen det mest sedda programmet fjorton år i följd och mitti 2019 års tävling är vi spända på att se vad slutresultatet på tittarsiffrorna blir i år.

Hela Sveriges fest – melodifestivalen

Sedan 1958 har melodifestivalen och klatschiga melodier etsat sig fast hos svenska tv tittare och den första festivalen på Cirkus i Stockholm hade ingen radiosänd eller öppen tv jury utan endast 5 stycken personer på sveriges radio och kompositörs föreningen SKAP valde ut vinnarbidraget “Lilla stjärna” med Alice Babs för att representera Sverige i schlagerfestivalen i Nederländerna senare samma år. Schlagerfestivalen hade då endast 10 stycken länder representerade och Alice Babs slutade på en finfin fjärdeplats. 2019 års upplaga av melodifestivalen hålls startade i Göteborg i februari och avslutas i Stockholm den 29e mars, festen leds av rutinerade Sarah Dawn Finer, Kodjo Akolor, Marika Carlsson och allas popidol Eric Saade. 

Själva upplägget

För dem som inte är så inne på melodifestivalen och hur upplägget numera ser ut så ändrades upplägget år 2002 från en enda finalkväll till fyra stycken olika deltävlingar plus en final, så tävlingen utökades ganska rejält. Med förändringen så ökade också bidragen till 32 stycken totalt med 8 stycken bidrag per deltävling.

Sedan 2004 utökades tävlingen med ett moment, “andra chansen” denna andra chans innebar att bidraget som kom trea och fyra fick en ny chans att komma till finalen. För fyra år sedan fick melodifestivalen och dess upplägg ännu en liten upprustning och antalet tävlande bidrag har minskat till 28 stycken medan 4 stycken bidrag går från andra chansen till finalen. Totalt blir det numera därför 12 stycken bidrag i finalen.

Poängsystem och röstning

Under årens lopp har poäng och röstningssystemet förändrats och moderniserats. Det har gått från att poströsta till dagens “hjärtröster” och själva hjärtrösterna fick en upprustning till årets melodifestival då man numera omvandlar rösterna utifrån åldersgrupper eftersom man ville komma ifrån tankarna många tittare hade om att det endast var minderåriga som röstade.

Det här visste du inte om mello

Sångerskan Carola är kanske melodifestivalen själv, hon fick sitt stora genombrott när hon tävlade med låten “främling” 1983 endast 16 år gammal. Sedan dess har hon varit med 4 stycken gånger och vunnit tre av dessa. Folkkära artisten Ann Louise Hansson har varit med i melodifestivalen fler gånger än någon annan, totalt 11 gånger har hon stått på scenen och senaste gången i melodifestivalsammanhang var 2002 med låten “Sluta”.

Det här visste du inte om mello

Och

Under 1965 års festival så sjöng artisten och operasångaren Ingvar Wixell alla låtarna i melodifestivalen helt själv. Ganska galet men också ett genidrag för att vara helt säker på att själv faktiskt vinna.

Postat av Festival

About Hjördis

Comments are closed.

© 2019