info@festivaldelmar.se

Gothenburg Sessions

Att Göteborg har en levande musikscen vet de flesta musikintresserade svenskar, men hur många band kan du egentligen räkna upp?

Gothenburg Sessions

Killarna som ligger bakom musikprojektet Gothenburg Sessions har till dags dato filmat närmare 160 olika lokala band som du förmodligen inte ens hört namnet på. Långt borta från Way Out Wests stora scener, Ullevis monsterkonserter och Frihamnens metalfestivaler finns en bred musikscen – och mängder med scener. Gothenburg Sessions har gjort staden själv till en integrerad del av musiken, genom att filma på både kända och okända smultronställen runt om. Killarna bakom projektet, Max Edstam och Tommy Westers, har lärt sig filmandet på egen hand och satsat sina egna pengar på utrustning, merchandise och PR. Projektet är helt ideellt, och drivs, som de själva säger, för kärleken till musiken.

Eldsjälar med passion

Det spelar inte så stor roll att varken Max eller Tommy har någon bakgrund som musiker själva, då staden har så mycket att erbjuda på den fronten. Deras projekt har pågått i snart fem år, och det verkar inte finnas någon hejd på intresserade artister. Barndomsvänner och uppvuxna i Göteborgs-förorten Hedefors började Max och Tommy filma kortfilmer med vännerna runt 2010, och efter att intresset för film, teknik och klippning tagit fart rejält ville Tommy kombinera det med sitt brinnande intresse för indie-musik. Efter att ha spenderat tid som en av Spotifys största spelliste-makare lyckades han till slut övertala sin barndomsvän att påbörja vad som skulle komma att bli Gothenburg Sessions. Inspirerade av liknande projekt i Berlin samt Mahogany Sessions ville man lyfta fram allt som Göteborg har att erbjuda, men som sällan syns. I främsta fokus står musiken, men då både Tommy och Max har en stark kärlek till sin hemstad ville man också sätta just Göteborg i centrum. Tillsammans med några andra eldsjälar började man filma villiga band för akustiska sessioner runt om i staden, till en början med en kamera och en boommick, men insåg snart att man måste utöka med fler kameror. Teamet fick växa och pengarna spenderade man ur egen ficka. Som de både själva säger, att när man är vuxen och har ett riktigt jobb har man också pengarna. Då de båda har ett brinnande intresse, Tommy framför allt för musiken och Max för det tekniska i produktionen, fungerar de idealiskt som ett lag.

Eldsjälar med passion

160 sessioner, musikvideos och julkalender

Under de tidiga åren kallade man sig Hedefors Productions och ställde ofta upp i många av de kortfilmsfestivaler som arrangeras för att släppa fram nya talanger. Tillsammans med vännerna har man också spelat in årliga julkalendrar, musikvideos och mer eller mindre lyckad sci-fi och relationsdramer. Det är dock som Gothenburg Sessions de har kommit till sin fulla rätt, och i nuläget flockas artisterna till projektet. För att kunna sålla bland urvalet vill man helst se olika typer av ambitiösa artister, vilka har möjlighet att både spela och sjunga akustiskt. Har man en egen hemlig plats någonstans i Göteborg åker teamet helt enkelt dit för att filma, det är artisterna som har veto gällande inspelningsplatsen. När man tangerade 100 sessions hade killarna en dröm-session i tanke, att få filma ett set med Håkan Hellström, vilket ännu inte blivit verklighet. När man nu närmar sig 200 filmade artister kanske drömmen kan gå i uppfyllelse!

160 sessioner, musikvideos och julkalender

Postat av Festival

About Hjördis

Comments are closed.

© 2019