info@festivaldelmar.se

Göteborgs kulturkalas

Göteborgs kulturkalas är en riktig folkfest i Göteborg. Under en vecka i augusti lever hela staden upp med mängder av kulturella gratisaktiviteter i både liten och stor skala. Under åren som kalaset har arrangerats har man bjudit in mängder med stora artister att spela på scener mitt i staden, samtidigt som man öppnar upp institutioner som Operan, Stadsteatern och olika museum.

Göteborgs kulturkalas

Om du är nyfiken på hur både det moderna och klassiska kulturutbudet ser ut på Västkusten ska du inte gå miste om detta kalas. Förutom alla möjligheter att se uppträdanden och att lära sig nya uttryckssätt själv kan man såklart också botanisera bland kulinariska upplevelser från hela världen. Det här är en vecka med extra av allt!

En festival som speglar staden

Den sex dagar långa gratisfestivalen arrangeras av Göteborg & co på uppdrag av Göteborgs Stad. Som besökare behöver du inte betala för några biljetter till arrangemangen, utan istället har många av stadens större privata och kommunala företag hjälp till att sponsra festen. Detta är såklart också en chans för många scener och institutioner att visa upp sig och möjligtvis locka till sig nya återkommande besökare. Det kan kännas främmande för många att planera in ett operabesök en helg om man själv inte lyssnat på klassisk musik innan, men en gratiskonsert kan öppna upp nya dörrar. Det finns några uttalade mål med festivalen, vilka korrelerar med visionen om Göteborg som en öppen, modern och kulturell stad. Därför är det viktigt att det som syns på Kulturkalaset ska representera Göteborg. Man jobbar aktivt med att göra hela arrangemanget fritt från engångsmaterial, kalaset är miljödiplomerat av kommunen, och man uppfyller kraven för en FairTrade City. Vidare har man en jämn genusfördelning över de bokade akterna, och man ser också till att ha en bred etnisk mångfald bland artisterna. Under årets kulturkalas var det den libanesiska popdrottningen Nancy Ajram som var ett av de stora dragplåstren och spelade på Götaplatsen framför tusentals svenska fans. I år arrangerades Göteborgs Kulturkalas parallellt med EuroPride och därför hade man ett extra fokus på HBTQ-frågor.

En festival som speglar staden

Porträttmålning, Kung Fu och medicinhistoria

Det långa programmet för kulturkalaset besår av över 1000 olika punkter, inkluderat allt från opera, teater, litteratur, slöjd, karneval, cirkus och gatuteater till film och musik. Bland de programpunkter som stod ut under årets kalas fick man bland annat ta del av musik från Göteborgs-legenden Sven-Bertil Taube, det queera arabiska indierockbandet Mashrou’Leila samt hip hop-undret Silvana Imam. Det fanns också gott om möjligheter att prova på hantverk, som att pärla eller designa sina egna smycken vilka en silversmed sedan tillverkade, man kunde också lära sig dreja eller skapa sin egen drömoutfit med mängder av designdetaljer. Andra udda punkter var bland annat bajsbasket, Wellpapp Wonderland och bygg ett insektshotell! Här fanns dock även ett stort antal seriösa och viktiga programpunkter där man diskuterade allt från politisk utsatthet, social marginalisering, psykiska sjukdomar, arbetslöshet, förtryck, våld och miljöhotet. Med en miljon besökare lever staden verkligen upp med möjligheterna att både lära sig nya uttryck och få nya intryck!

Porträttmålning, Kung Fu och medicinhistoria

Postat av Festival

About Hjördis

Comments are closed.

© 2019