info@festivaldelmar.se

Festival Del Mar 2018

Att Göteborg är en sprudlande musikstad har väl ingen svensk gått miste om, och de flesta känner till den breda musikscenen med rötter i allt från Evert Taubes visor till In Flames klassiska metal. I nuläget är staden också värd för landets största musikfestival Way Out West, men här huserar också vår lilla Festival Del Mar, tillsammans med en del andra gemytliga tillställningar som äger rum under hela sommarhalvåret. 2018 flyttade Festival Del Mar från skärgården och Asperö in till Nya Varvet, närmare bestämt till hamnen vid Dockyard Hotel för att bjuda på två dagar av intim pop och solsken. Endast några meter från vattnet slog man upp två små scener där dryga tjugotalet artister skulle spela under två dagar i slutet av juni. Solen sken och här fanns alla förutsättningar för en intim minifestival med blandad kompott .

Festival Del Mar 2018

Nya och gamla favoriter

De många banden kom både från olika genres och städer runt om i Sverige, men starkast representerat var de lokala förmågorna. Under fredagen spelade både Vita Bergen, Glenn Udhén, Bror Gunnar Jansson samt Hästpojken, vilka alla har rötter i Göteborg. De tre förstnämnda står för en fortsatt stark tillväxt av allt från både klassisk indiepop, energisk blues och skör stämsång. Hästpojken var ett av de sista banden ut på inomhusscenen och efter en lite trevande inledning fångade man snart publiken med sina gamla lokala hits. Vita Bergens pompösa pop har slagit stort under året och bandet har setts på scener runt om i Europa. Deras spelning på festivalen fick fina recensioner. En annan artist som har nått framgångar under året är Örebros nya stjärnskott Hanna Järver, som efter debutsläppet ”So Long” gjort två tidigare spelningar i Göteborg. Tack vare detta fylldes publiken på med glada fans under hennes spelning, och stämningen var lika vacker som hennes stämma. Ett festivaldebuterande band var Junior Brielle som trots sin unga ålder och relativa korta karriär redan har byggt upp en stabil lyssnarskara som infann sig på fredagen. Stockholmsduon gör en emotionell electropop som sällan hörts på svenska förut. Håll ögon och öron öppna för att inte missa deras fortsätta framfart.

Nya och gamla favoriter

 

Tvådagarsfestival

Tvådagarsfestivaler som Festival Del Mar är relativt ovanliga i Göteborg, då mycket av stadens musikliv brukar koncentreras till dagarna runt Way Out West, som lockar runt 30 000 besökare över 3 dagar. Lilla Festival Del Mar brukar räkna med några hundra besökare, och även om man i år hade utökat det fysiska området för festivalen förblev deltagarantalet ungefär lika stort. Festivalen avslutades med två av Göteborgs nya storheter Ruby Empress och Magna Mater. Inför nästa år känner sig festivalledningen positiv och chanserna är stora att man fortsätter arrangera festivalen på samma ställe. Trots att man saknar den mysiga skärgårdsatmosfären kan man locka fler besökare till en mer central lokal, även om man är noga med att vilja behålla känslan av att vara just en intim minifestival som kan presentera de där banden du ännu inte hört, men snart kommer vilja ha mer av!

 

Postat av Festival

About Hjördis

Comments are closed.

© 2019