info@festivaldelmar.se

Evert Taube och västkusten

Det går knappast att prata om Göteborgs musikliv utan att på något sätt nämna Evert Taube. Trots att det är få ungdomar som växer upp med denna legend i lurarna idag är hans influens allt annat än bortglömd.

Evert Taube och västkusten

Förutom att hans ansikte syns på publika platser runt om i Göteborg hörs också referenser till hans lyrik i mycket modern musik, framför allt i musiken från stadens andra son Håkan Hellström. Hans konst finns också representerad på Nationalmuseum, Moderna museet, samt Kalmar konstmuseum. Evert Taube var en man med många strängar på sin lyra, bokstavligt talat, och hans kvarvarande arv bär vittne om hans stora inflytande, både i Sveriges musikliv, och i hur Göteborg relaterar till sin sjöfartshistoria. Taube är en av få vissångare från västkusten, och därför har han haft ett stort inflytande på hur musiken speglar stadens historia där havet, hamnen och de spännande långtgående skeppen alltid varit viktiga.

Född som adel med havet i blodet

Evert Taube föddes 1890 på Vinga i Göteborgs skärgård, som son till en sjökapten vilken senare blev fyrmästare på den pittoreska lilla ön. Två av hans morbröder var också fyrmästare och uppväxten vid havet präglade Taube och hans konst i hela hans verksamma karriär. Utöver skolgången matades unge Taube med historier från sin sjöfarande far, samt dennes intresse för litteratur och språk. Taube fick speciallektioner av sin far i hemmet och började tidigt komponera egna verser, och det var tydligt att det var konsten som skulle styra hans liv. Efter att ha studerat teater och konst rymde Taube till Stockholm för att leva bohemliv, där han första natten sov bredvid Bellmans grav på Klara kyrkogård. Efter många försök kom han in på Konstakademien, men levde knapert. 1907 ställdes Taube inför ett ultimatum av sin far: gå till sjöss eller börja på internatskola. Den unge Taube valde såklart det förstnämnda och mönstrade på som eldare för att resa till många avlägsna platser jorden runt.

Född som adel med havet i blodet

Stabil konstnärskarriär

Stabil konstnärskarriär

Taube kom från en adelsfamilj med många konstnärer i släkten vilket kanske underlättade för hans relativt snabba erkännande som författare, poet, vissångare och konstnär. Efter första världskrigets slut började han få betalt för sina många reseskildringar och publicerades flitigt i flera stora tidningar. Samtidigt spelade han in sina visor och kunde tjäna tillräckligt med pengar för att få gifta sig med sin stora kärlek Astri Bergman. Även Astri var konstnär och tillsammans ställde paret ut sina verk vid ett flertal tillfällen. Taubes många talanger, stabila bakgrund och äventyrslusta resulterade i 200 visor, tre pjäser, trettiotalet prosaverk och mängder med dikter som samlats i nyutgivna volymer. Förutom att Taubes son, Sven-Bertil, idag har fört vidare faderns arv i mängder med tolkningar har också Göteborgs kanske största namn, Håkan Hellström, understrukit vissångarens storhet för Hellström. Den sjömansdräkt som han alltid bar under de tidiga åren som artist, är en direkt hyllning till Taube, och visst har Hellström mängder av referenser till Taubes  dikter bland sina egna bohemiska verser. Hur många kan du hitta?

Postat av Festival

About Hjördis

Comments are closed.

© 2019