info@festivaldelmar.se

Den svenska folkmusiken

Den svenska folkmusiken
Den svenska folkmusiken

Svensk folkmusik har rötter från många olika håll och innehåller variationer av spelmanstraditioner, visor, omgjorda psalmer, locklåtar, dans, festmusik och skilda typer av bruksmusik. I vårt land är spridningen av folkmusik otroligt stor och den har fått inspiration från många olika länder. Dessutom att den musiken som spelades i kyrkor har också haft stor betydelse för den. Speciellt för den folkmusik som spelades under tidigt 1800-tal.

Det är mycket svårt att veta egentligen vem som har skrivit visor eller andra trudelutter, vilket beror på att förr i tiden spelades folkets musik efter gehör. Precis som hos flertalet annan improvisationskultur, då musiken förändras hela tiden för att anpassas till sin egen stil eller tillfället. Faktum är att än idag arrangeras spelmansstämmor som håller folkmusikens traditioner levande, särskilt uppåt i Sverige. Det som är det vanligaste numera är att det blandas musik i varierande stilar och de traditionella formerna med den moderna musiken.

Vilka instrument används till folkmusik?

Det finns vissa instrument som många människor förknippar med den svenska folkmusiken.

Fiol – Fiolen är det mest vanligaste instrument som förekommer inom denna musikgenre och har gjort det ända sedan 1600-talet.

Nyckelharpa – Just nyckelharpa är det många som associerar med folkmusik som spelas i Sverige. Nyckelharpan hittas i princip enbart inom vår landsgräns och betraktas som det mest klassiska musikinstrumentet inom folkmusik. Detta instrument spelades redan under medeltiden, men föll i glömska under de nästkommande århundranden. Det var först under 1900-talet som nyckelharpan dammades av och blev moderniserad, för att sedan användas inom folkmusiken.

Vevlira – Vevlira är ett väldigt traditionellt och gammalt musikinstrument som hade sin storhetstid under medeltiden. Numera används musikinstrumentet av sådana musikanter som vill återuppliva folkmusiken från förr. Det är lätt att förväxla en vevlira med en nyckelharpa då dessa instrument påminner om varandra, men spelas på helt olika sätt.

Säckpipa – Säckpipor tillhör också till den musik som spelades under medeltiden. Instrumentet används inte lika ofta numera inom svensk folkmusik.

Kulning – Sångtekniken kulning har en stor betydelse i den klassiska folkmusiken från Sverige. Det var väldigt vanligt att kulning sjöngs av fäbodsjäntorna när de vallade kreatur och andra husdjur. Tillsammans med sångtekniken användes också instrument så som kohorn, sälgpipa, näverlur och säljflöjt.

Folkmusik idag

Folkmusik idag
Folkmusik idag

Visserligen spelas det musik från förr, men det skaps även modern folkmusik. Den nutida svenska folkmusiken skiljer sig rätt så mycket från den äldre musiken, då musikanterna experimentera ganska mycket med musikinstrument från äldre dagar som exempelvis vevlira och säckpipa. Dessutom blandas in andra musikgenrer typ jazz eller annan musik som skiljer sig från svensk folkmusik.

Detta gör att gränsen vad spelmansmusik och övrig folkmusik suddas ut allt mer under tidens gång. Ett exempel på en genre som är dykt upp inom samlingsnamnet folkmusik är folkrock. Denna musikgenre är ett samlingsnamn som förknippas med pop och rock med en touch av folkmusik. Nordman är en känd svensk musikgrupp som blanda andra har haft en stor hit med ”Vandraren” och de klassas som folkrocksmusiker. Detta tack vare att gruppen Nordman använder sig av nyckelharpan som musikinstrument och musiken spelas i 4/4-takt precis som i popmusik.

Postat av Festival

About Hjördis

Comments are closed.

© 2019